lars-helle.com © • Lars Helle

 

 

Bak stengte dører

(Wigestrand 2008)

Forlagets omtale:

"De som ikke husker fortiden, er dømt til å gjenta den ... Stavanger, pinsen 2004. Politiet har mer enn nok med NOKAS-ranet. Samtidig blir en kjendispredikant skutt på en avsondret øy i Egersunds skjærgård. Politietterforsker Gunnar Holt trekker sektmedlemmenes hemmeligheter fram i lyset én etter én. Svik, begjær, svindel, rusmisbruk, sorg og forbudt kjærlighet driver etterforskningen fra skanse til skanse. Fra Egersund til Stavanger. Fra Stavanger til Oslo. Fra Oslo til Tysvær. Fra folkeskye forfattere til saktmodige predikanter og fordrukne privatdetektiver. Mens temperaturen stiger, kommer den ubehagelige avsløringen nærmere og nærmere."  

 
Lars kommentar:
Også her hadde jeg motivet klart, men strevde med å finne et miljø. Men så smalt det plutselig i Knutby ... og vips så hadde jeg svaret. Neste skritt var å finne en sekt. Her kavet jeg en god del: Det logiske svaret var Egersund og "Samfundet", men rent etisk opplevde jeg ideen som problematisk. Løsningen ble derfor å dikte opp en avlegger av "Samfundet" som jeg plasserte på en fiktiv øy, samtidig som jeg ga sekten trekk som var så langt unna "Samfundet" som mulig (bl. a. mediekåthet, trekk fra karismatiske menigheter og en helt annerledes liturgi). Det ble derfor smått ironisk da jeg et halvt år etter utgivelse våknet til petitartikkelen "Ikke mobb sekta mi!" i Stavanger Aftenblad.
 
Nok om det: Bak stengte dører var en befriende bok å skrive. For det første slapp jeg unna tekniske spor. Boka foregår på ei øy uten Internett, bompasseringer, mobiltelefoner og minibanker. For det andre fikk Gunnar operere mer på egenhånd. Vi slapp unna morgenmøter og samtaler om innsamlede spor. Denne "frifant i stan" opplevelsen gjorde det også lettere å planlegge det videre livet til Gunnar. Noe som vil bli tydelig i "Sanger til Gry".
 
 
For å kommentere/stille spørsmål gå til: http://lars-helle.com/blogg/index.html#home