lars-helle.com © • Lars Helle

 

 

Når demningen brister

(Kagge 2004)

 

Forlagets omtale:

Butikkekspeditør Carsten Anker blir funnet drept i leiligheten sin i Stavanger. I hånden har han en mystisk beskjed som trolig stammer fra gjerningsmannen. Gunnar Holt får en brutal start i sin nye jobb som etterforskningsleder ved politiet i Stavanger. Han føler at ansvaret tynger, og kollegene har ulikt syn på så vel Holts egenskaper som leder og hvordan etterforskningen bør gripes an. Og enklere skal det ikke bli. Et drap et annet stad i landet har likhetstrekk med det skremmende Stavanger-drapet. Dette er forfatterens skjønnlitterære debut.


 
Lars kommentar:
Krimdebuten ble en selsom opplevelse. Selve skriveprosessen var morsom. Jeg har ofte sammenliknet den med å lage ei brødfjøl. Du starter med noe rått og upolert for så å pusse, flikke og file til du blir fornøyd. Jeg var på den tiden med i en internettbasert samtalegruppe knyttet til Yes og det var opplevelsene der som ga meg ideen. Mange av e-postene som gjengis i boka er direkte oversettelser av det jeg fant på nettet. Noen ganger overgår virkeligheten fantasien ...
 
Det som tok tid var å etablere Gunnar Holts fortellerstemme. De første utkastene er skrevet i 3.person. Da fikk jeg ikke helt taket på det. Men da jeg skiftet til "jeg-form", gikk det plutselig mye lettere. Anmelderiet var som kinesisk vanntortur, synes jeg. Du visste at det kom, men ante ikke når og hvor det traff. Det begynte forsåvidt greit nok med en anmeldelse i Aftenbladet som ikke var så ille: Rett nok syntes anmelderen det ble litt klisjepreget, men han fant mange positive ting også ... og det var jo hyggelig. Så kom Aftenposten: "Debutant i tåka!". Jo du ... den traff. Den ble etterfulgt av Dagbladet som heller ikke slo hæla i taket. Da var jeg i ferd med å gi opp hele Gunnar Holt. Men så ønsket plutselig Fedrelandsvennen meg velkommen i det gode selskap samtidig som de så fram til neste bok: Det er utklekket og snekret sammen like kompetent som mye annet som utgis innen krimgenren i Skandinavia pr. i dag. Hjertelig tusen takk. Det fantes håp i hengende snøre. Ikke lenge etter kom avisa Nordland: God krimdebut"! "En svært anstendig debut," Holder så absolutt mål. Hmm, kanskje var det liv laga likevel? I tillegg meldte etter sigende Agderposten seg med en svært positiv anmeldelse (som jeg dessverre aldri har sett).
 
Gå til
Der sirkelen slutter
 

For å kommentere/stille spørsmål gå til: http://lars-helle.com/blogg/index.html#home